tvarumo ataskaitų teikimo standartai Europos komisija

Reikšminga verslui: priimti Europos tvarumo ataskaitų teikimo standartai

Liepos 31d. Europos Komisija priėmė Europos tvarumo ataskaitų teikimo standartus (ESRS). Šie standartai nustato taisykles ir reikalavimus įmonėms, kurios turi atsiskaityti apie su tvarumu susijusį poveikį, galimybes ir riziką pagal ES įmonių tvarios atskaitomybės direktyvą (CSRD).

 

Standartai buvo šlifuoti ilgai: parengiamieji darbai prasidėjo 2020 m. birželio mėnesį. Standartų juodraštis buvo gerokai pakeistas, siekiant palengvinti administracinę naštą įmonėms  ataskaitų teikimo reikalavimai sumažėjo perpus. Po paskutinių redakcijų nuspręsta, kad tam tikri reikalavimai, pvz., susiję su  scope 3 emisijomis ir biologine įvairove, įsigalios palaipsniui.

Svarbu tai, kad ESRS yra visiškai suderinami su kitais tvarumo ataskaitų teikimo standartais, tokiais kaip Tarptautinė tvarumo standartų valdybos (#ISSB) ir Pasaulinės ataskaitų teikimo iniciatyvos (#GRI) standartai. Įmonės, kurios privalo teikti ataskaitas pagal ESRS, pateiks iš esmės tą pačią informaciją kaip ir tos, kurios naudojasi aukščiau minėtais standartais.

ESRS suteiks daugiau aiškumo ir leis įmonių nefinansinę atsakomybę išmatuoti vienu matu.

  • Įmonės, kurioms anksčiau buvo taikoma Nefinansinės atskaitomybės direktyva (NFRD), turės pradėti teikti ataskaitas pagal ESRS už 2024 finansinius metus (pirmosios ataskaitos bus paskelbtos 2025 m.)
  • Į biržos sąrašus įtrauktos MVĮ pirmąsias ESRS tvarumo ataskaitas pradės skelbti 2027 m. su galimybe atidėti iki dvejų metų.tvarumo ataskaitų teikimo standartai Europos komisija